23 feb. 2010

Flytta till Paris - mina tips

Ni var ju några stycken som frågat mig om hur man kan gå till väga om man vill flytta till Paris, så här kommer mina tips på boende, franskastudier, jobb o.s.v. 

Första gången jag flyttade till Paris åkte jag hit själv och hade från Sverige hittat jobb som "deltids-aupair" i en familj vid La Bastille, jag bodde i ett Chambre de Bonne som förr var ämnade för tjänstefolket i de fina hausmannianska byggnaderna. Det var hemskt litet och otroligt spartanskt, och det låg på åttonde våningen. Jobbet som au-pair gick väl an, det passade inte mig riktigt bra, jag kände mig väldigt bunden till familjen (jag fick boendet som betalning) plus att boendet inte var så väldigt bra. Så jag sa upp mig efter två månader. 

Den andra gången jag kom till Paris så bodde jag med tre andra svenskor i en lägenhet som vi hade hittat via pap.fr. Men då hade jag legat på i ungefär två-tre veckor och ringt på alla annonser jag kunde hitta. 

Nu bor jag i "colocation", som i princip är kollektiv, men utan betoning på att göra allt kollektivt utan kan översättas bättre till engelskans flatshare. Jag bor med en fransman och hyr ett rum hos denne, vilket är bra, för jag får alla faciliteter och bor i en mycket större lägenhet än vad jag hade gjort om jag hade hyrt en liten studio själv. Så dela är en bra grej måste jag säga! Det finns många sätt att bo i Paris på helt enkelt. 

Studier
Först och främst när det gäller språkkurs så kan jag rekommendera Sorbonne om det är för den skriftliga delen du vill förbättra, lärarna är oftast väldigt seriösa och sakkunniga (jag har själv läst två kurser där) men tyvärr så är de väldigt teoretiska och de tar de upp väldigt mycket grammatik och det är ju i princip det man kan i slutet, om man inte haft tusen fransmän som vänner som man kunnat praktiserat sin franska med. Så om du ska lära dig franska för att kunna använda dig av det i arbetslivet senare så kan jag rekommendera Sorbonne. Men om man är en person som är van att prata inför folk, så kan det vara bra, för lärarna ger ofta mycket plats till de som tar den. Sen finns det en annan skola som heter Accord och där har jag hört från nästan alla som jag känner som gått där att det är mer praktiskt och att man konverserar mer med varandra under lektionerna. Plus att de har något som jag tror kallas "Teatertimmen", där mina kompisar fått spela upp enklare sketcher... Så det kan ju vara bra om man är nybörjare, för att få igång franskan helt enkelt. 

Sen finns det andra skolor som L'institut CatholiqueAlliance Francaise t.ex. Men de vågar jag inte uttala mig så mycket om, för jag känner bara till dem till deras namn. 

Boende
Om du ska söka boende så kan jag rekommendera att dela lägenhet med någon fransman/fransyska/, för då lär man sig en hel franska plus att man slipper bo själv, och så kommer man ju i kontakt med den franska kulturen mer än vad man hade gjort om man bor själv, alternativt med andra svenskar. Då finns det två sidor: colocation.com, och appartager.fr det finns också craigslist, där man kan leta sig vidare till coloc/chambres. 

Om ni är flera som söker lägenhet så finns det sidor som pap.fr, seloger, lodgis, de två senare är agenturer och då betalar man oftast en skyhög agentursavgift, vilket man inte gör om man går genom privatannonsörer som hos pap och craigslist. Det finns ju även enrummare, så kallade "studios". 

Du kan också hitta rum/boende på fusac.fr, där kan du också hitta lättare former av jobb som babysitting, på café, restaurang och dylikt. 

Det kan vara bra att åka ner före kursstart/söka boende på plats, för att personerna som man hyr av oftast vill träffa eventuell hyrestagare.  Men när det gäller lägenheter/rum som du bokar genom agenturer så brukar man oftast bara kunna kolla på bilderna, mejla, skicka nädvändiga papper och sen betala dep.avg. + agentursavgift. 

Jobb
Det finns några sidor som jag kan rekommendera för enklare arbeten på barer och caféer, restaruanger: fusac.fr, och l'etudiant.fr. Det finns även annonser för jobb som au-pair, vilket kan vara ett bra sätt att börja. 

Om ni vill jobba som au-pairer så finns det en hel del agenturer för det cokså googla bara på aupair + Paris så hittar ni nog en hel del. 

En sida som kan vara lite intressant är mytellus.com, som är en svensk sida för folk som vill bo/resa utomlands, det finns lite info/annonser om boende och jobb i Paris och så kan man hitta andra likasinnade!

Det finns tydligen en sida som är http://svenskariparis.com/ .
Jag vet inte hur bra den är, men nog värd att kika på iallafall. 

Om ni har några fler frågor så får ni hemskt gärna kontakta mig, på min mail eller facebook, jag lovar att svara lite snabbare denna gång! 


Första gången jag bodde i Paris, oktober -07.

Inga kommentarer: