7 mars 2012

Flytta till Paris - mina tips - Franskastudier

Efter en del efterfrågningar så kommer här nu en uppdaterad guide till dig som vill flytta till Paris-  men jag har delat upp det lite i olika delar; franskakurs, hitta bostad och hitta jobb. Vi börjar med språkkursen.
Del 1 - Franskastudier
Jag hade pluggat franska upp till steg 5 i gymnasiet när jag kom hit för första gången och trodde att jag skulle klara mig rätt så fint på den när jag väl kom hit. Jag menar i fem år hade jag tragglat glosor och lyssnat på Carla Bruni(dvs.pre- Mme. Sarkozy), Celine Dion och Johnny Holliday och pluggat grammatik och sagt Oui madame, Pardon Monsieur och Je voudrais une baguette s'il vous plait, och jag visste vad subjonctif  och passé composé var och hur man böjer conditionnel i alla former och allt det, det visste jag. Och jag hade väl inte fel till 100%, men jag hade nog missuppskattat min hörförståelse lite grand och när jag väl var på plats var jag tvungen att be folk repetera en, två eller t.o.m. tre gånger innan jag förstod vad de sa... Efter ett par månader gick det lättare, vi tog till engelskan eller händerna för att gestikulera det vi ville säga och summan av kardemumman i denna långa utläggning är att det krävdes en viss period av anpassning och en tid att så att säga "komma in i språket", innan jag kände att jag kunde uttrycka mig relativt fritt och enkelt. Jag vill också påpeka att språkkursen på plats definitivt hjälpte, men om du känner att du redan har tillräckligt goda baskunskaper kanske någon typ av jobb från början tränar upp din franska lika mycket eller jobb i kombination med någon billigare franskakurs.
Först och främst när det gäller språkkurs så kan jag rekommendera Sorbonne om det är den skriftliga delen du vill förbättra, lärarna är oftast väldigt seriösa och sakkunniga (jag har själv läst två kurser där) dock  så är de mer teoretiska och de tar de upp väldigt mycket grammatik och det är ju i princip det man kan i slutet, om man inte haft tusen fransmän som vänner som man kunnat praktiserat sin franska med. Så om du ska lära dig franska för att kunna använda dig av det i arbetslivet senare så kan jag rekommendera Sorbonne. Dock så kan jag tillägga att om man är en person som är van att prata inför folk, så kan det vara bra, för lärarna ger ofta mycket plats till de som tar den. Sen finns det en annan skola som heter Accord och där har jag hört från nästan alla som jag känner som gått där att det är mer praktiskt upplagt och att man konverserar mer med varandra under lektionerna. Plus att de har något som jag tror kallas "Teatertimmen", där mina kompisar fått spela upp enklare sketcher etc... Så det kan ju vara bra om man är nybörjare, för att få igång franskan helt enkelt. Kurserna på Sorbonne och Accord är CSN-berättigade. 
Sen finns det andra skolor som L'institut CatholiqueAlliance Francaise t.ex. Men de vågar jag inte uttala mig så mycket om, för jag känner bara till dem till deras namn. La Mairie de Paris (Paris kommun) håller också i franska-kurser för icke fransktalande Parisbor och de är betydligt billigare än privatskolorna,  men dock lite knixigare att få plats i men om ni vill testa så finns info här. Annars är mitt tips för er som precis flyttat/snart flyttar till Paris att börja prata så fort ni kommer hit; i boulangeriet när ni köper morgoncroissanten, i kassan på Franprix, i skolan med era svenska/amerikanska/norska kompisar (vet att det kan verka lite fånigt, men det är så värt det, även om det bara är en timme/dag), i baren när du dricker rödvin med fransmän och fransyskor, i biblioteket: kort och gott ta varje chans du får och tänk inte på att det låter fel, de är så otroligt vana här med icke fransktalande personer att de knappt reagerar när man pratar med brytning- de blir oftast glada och undrar var man kommer ifrån. Det jag menar är att det är bäst att börja så fort som möjligt och inte vänta för att man är blyg eller så. Du vet ju inte när det kommer gå över!

 Om ni har några frågor eller vill lägga till någon skola så skriv till mig!  Nu var det ju 2 år sedan jag pluggade franska sist, så en del har nog hänt. Hoppas det hjälper lite på vägen. 

6 kommentarer:

Malin Aurora sa...

Åh till hösten måste jag verkligen till Paris och plugga franska<3

emma sa...

oh så härligt det låter att bo i paris och så himla fint med en liten guide!

Isabel Lindström sa...

Ja Malin, man angrar nog inte en Paris-flytt! ;) Kul att du gillar Emma:)

Susanne sa...

Hej du:) Glad jag blev efter ditt inlägg här!

Jag funderar på att studera hotel management i paris, helst en internationell med enegelsk talande skola!

Jag har ringt en skola i paris men hört om att man måste kunna prata upp till basen i franska! Min skola börjar i london nu i sommar, men har lite ångest över de för jag helst vill bo i frankrike. Bott i Montpellier innan och känner att de landet mer är jag... Har du en hotmail man kan nå dig eller nånting? så jag kan få höra lite om vad du tycker? :)

Sussiem@hotmail.com ... min mail ifall du har tid att höra av dig? Kram

Helena sa...

Hej!
Jag är lite intresserad av att flytta till paris en period, men jag hittade ingen email adress till dig. Tar gärna del av alla tips jag kan få :) Jättefin blogg, gillar den verkligen.
Kram Helena
helena_lenis@yahoo.se

Charlotta Bustrén sa...

hejehj! jag tänkte åka till paris i vår och plugga på sorbonne men är lite kluven ang kurserna. hade gärna jobbat om möjligt vid sidan av skolan men man ska ju hinna hitta på roliga saker också. hur många timmar i veckan läste du? behöver man sitta mycket med studierna hemma, utöver timmarna i skolan ? kram Lotta!